‘Compliance is een deel van de business’

07.05.2019

Met een juridisch-fiscale achtergrond (Universiteit Gent) zette Herman Coppens zijn eerste carrièrerestappen bij KPMG. Daarna ging het richting Generale Bank, waar hij ruim tien jaar vooral fiscale functies invulde. “Aan het einde stond ik in voor de beurs – introductie van vastgoedbevaks”, legt hij uit. In 1999 vertrok hij naar Petercam. In 2001 werd hij partner bij het family office Praxis. Daar stond hij vermogenden bij in hun zoektocht naar een geschikte bankier en advocaat. In 2004 werd hij de managing director van Intertrust Belgium.

In 2010 werd u de group head of compliance van de Intertrust Group.

HERMAN COPPENS : “Dat klopt. Dat was een hele verandering. Het voelde aan alsof ik als stroper plots de boswachter werd (lacht). Ik vervulde die functie tot in juli 2017, toen ik het bedrijf na een herschikking verliet. Maar de compliance (het naleven van gedragsregels in een organisatie, nvdr), dat
bleef. Een tijdje deed ik dat als zelfstandige en volgden enkele opdrachten zich op. Daarna ben ik naar de vermogensbeheerder CapitalatWork getrokken. Aanvankelijk was dat ook als freelancer, maar vrij snel kwam ik vast in dienst.”

Wat trok u het meest aan in deze functie ?

HERMAN COPPENS. “Het was een kleine onderneming die behoefte had aan extra ondersteuning. Dat vond ik best aantrekkelijk. De bescheiden omvang van het bedrijf draagt er ook toe bij dat je als chief compliance officer vrij veel verantwoordelijkheid in je schoenen geschoven krijgt. We werken ook met
korte en vooral snelle beslissingslijnen. We zijn een kleine ploeg, drie mensen
in Luxemburg en twee in België, memezelf inbegrepen. Daardoor sta je erg dicht bij het management. Wekelijks kom ik in België en in Luxemburg. Die aanwezigheid is cruciaal.”

Wat viel u het voorbije jaar op ?

HERMAN COPPENS. “Je moet kort op de bal spelen. Dat is een algemene regel. De verplichtingen nemen ook toe, ongeacht de omvang van de onderneming. Dat betekent dat je ook als kleinere speler aan al die vereisten moet tegemoet-komen. Anderzijds moet je het ook positief zien. Dat de lat hoog wordt gelegd, komt de transparantie ten goede. Dat is een goede zaak voor de sector. CapitalatWork benadrukt dat het een vermogensbeheerder is en geen vermogensjager. Dat vind ik belangrijk.”

Welke doelstellingen stelt u voorop ?

HERMAN COPPENS. “Er beweegt heel wat. Klanten werken van thuis of via een app. Aan het gebruik van die elektronische kanalen zijn strikte regels verbonden. Dat is een serieuze uitdaging voor mij, omdat ik de techniek daarvan goed moet begrijpen. “Je moet het allemaal wat breder bekijken, vind ik. In mijn ogen is compliance geen aparte afdeling, maar een volwaardig onderdeel van de business. Je moet een zeker automatisme kweken bij de collega’s. Wanneer een fondsenbeheerder een klant ontmoet, moet hij zich onmiddellijk de vraag stellen wat er precies dient te gebeuren op het gebied van compliance. Daarvoor heb je een chief compliance officer nodig die niet een ivoren toren geïsoleerd zit. Je moet de business ondersteunen. Dat voorbeeld probeer ik te geven.”

Artikel gepubliceerd in Trends.

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.