Een digitale tool voor transparente vermogensplanning

09.12.2019

Vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group lanceert voorjaar 2020 Estate Planning 3.0, een nieuwe digitale tool voor vermogensplanning. ‘Duidelijkheid en transparantie zijn cruciaal bij het beheer van een vermogen. Niemand is gebaat bij complexiteit.’

Naast het reguliere vermogensbeheer – waarbij een beleggingsportefeuille wordt beheerd – doet CapitalatWork voor haar cliënten ook aan vermogensplanning. Dat is de ruwbouw van een vermogen. Samen met de cliënt stippelen we uit wat zijn doelstellingen, wensen of bezorgdheden zijn. Daar werken we vervolgens oplossingen voor uit’, zegt Vincent Lambrecht, directeur Estate Planning bij CapitalatWork. ‘Bij vermogensplanning denken de meeste mensen meteen aan fiscale optimalisatie. Toch is dat fiscale luik maar een klein aspect van vermogensplanning. Vaker gaat het net zo goed over de burgerrechtelijke aspecten van een familievermogen.’

Denk aan een bedrijfsleider die het familiebedrijf wil overlaten, maar zijn kinderen hebben geen ambitie of missen de capaciteiten om het roer over te nemen. Zoiets ligt erg gevoelig en staat mijlenver van fiscale optimalisatie, maar het is wel een belangrijke uitdaging voor een ondernemer. Veel mensen denken bovendien nog altijd dat vermogensplanning alleen is weggelegd voor de superrijken.

Vincent Lambrecht: ‘Ongeacht het vermogen is iedereen gebaat bij een helder testament of een geactualiseerd huwelijkscontract. Dat creëert gemoedsrust en vermijdt later discussies tussen erfgenamen.

Estate Planning 3.0

CapitalatWork slaat met de vermogensplanning de weg in van de digitalisering. Gedelegeerd bestuurder Maarten Rooijakkers: ‘Samen met de omvang van een vermogen neemt de complexiteit enorm toe. Heel wat cliënten zien na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer. Daarom finaliseren we een fintech-tool waarmee we het vermogen beter kunnen visualiseren en waarbij we potentiële problemen kunnen detecteren. Met simulaties optimaliseren we de vermogensplanning en geven we nog meer gemoedsrust aan cliënten. Onze aanpak blijft natuurlijke dezelfde: maatwerk leveren, cliënt per cliënt.

Met de nieuwe digitale tool wordt het gemakkelijker om de vermogensplanning proactief op te volgen. Vincent Lambrecht: ‘We kunnen jaarlijks bekijken of de vermogensplanning nog strookt met de huidige situatie en de doelstellingen die de cliënt voor ogen had. Dat is geen overbodige luxe, want in een jaar kan zowel de financiële als de familiale situatie sterk veranderen. En dan heb ik het nog niet eens over veranderingen in de wetgeving. Het komt er dan op aan de vermogensplanning bij te sturen waar dat nodig is.’

Daarnaast kunnen cliënten in de nieuwe digitale omgeving ook belangrijke documenten centraal bijhouden in een digitale kluis. Denk aan notariële akten, huwelijkscontracten, schenkingsdocumenten, testamenten of bedrijfsbalansen. ‘Dat is een beveiligde omgeving waar cliënten alle cruciale documenten over hun vermogen kunnen centraliseren. We merken dat daar nood aan is. Zeker bij grote vermogens die investeerden in uiteenlopende activa, zitten belangrijke documenten vaak verspreid over verschillende adviseurs. Daardoor hebben ze zelf geen overzicht meer’, zegt Maarten Rooijakkers.

Een spelverdeler voor vermogensplanning

Als vermogensplanner neemt CapitalatWork in het universum van financiële en juridische adviseurs een ietwat aparte positie in. ‘We willen niet op de stoel zitten van de notaris, accountant of advocaat. We willen als spelverdeler samen met de vertrouwde adviseurs van onze cliënten een vermogensplanning op maat uitwerken’, zegt Vincent Lambrecht van CapitalatWork. En dat alles met een dubbele ambitie: transparantie scheppen en onnodige complexiteit vermijden. ‘Een vermogensplanning moet helder zijn, zodat een cliënt helemaal begrijpt waar het over gaat. En hij moet het niet alleen zelf begrijpen, hij moet het ’s avonds aan de keukentafel perfect kunnen uitleggen aan zijn partner of kinderen. Niemand is gebaat bij complexiteit’, zegt Maarten Rooijakkers van CapitalatWork. Net daarom investeert CapitalatWork ook in Academy-sessies voor de kinderen van haar cliënten. Tot voor kort waren deze sessies een nationaal event, maar voortaan organiseert elk regionaal kantoor deze niet alleen voor de kinderen, maar ook voor alle cliënten die hierin interesse hebben en graag willen bijleren.
Tijdens deze sessies worden de basisprincipes rond beleggen en vermogensplanning uitgelegd.

Artikel gepubliceerd in Wealth Magazine

 

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.