Het einde van tijdelijke inflatie?

08.02.2022

Weet u nog dat de hoge inflatie slechts ’tijdelijk’ zou zijn? Met de huidige hoge inflatiecijfers rond 6% lijkt inflatie geen tijdelijk fenomeen meer. Lange tijd hield Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, vol dat de hoge inflatie slechts van tijdelijke aard was. Eind vorig jaar gaf hij echter aan dat hij de term ‘tijdelijk’ in zijn visie op inflatie beter kon schrappen. Dat voedde speculatie op maatregelen zoals het versneld afbouwen van het opkoopprogramma voor obligaties en later ook eventuele verhogingen van de beleidsrente.

Marktindicator

De meeste economen denken echter nog steeds dat de inflatie zal gaan dalen als de verstoringen in de aanvoerketens opgelost zijn. Een interessante marktindicator in dit verband is de zogeheten break-even inflatie. Deze indicator geeft aan dat de inflatie op termijn zal gaan dalen tot niveaus van tussen 2% en 2,5% en bevestigen juist de tijdelijkheid van de hoge inflatie.

Opkomst Omikronvariant

Tegelijkertijd speelt sinds eind vorig jaar de opkomst van de nieuwe Omikronvariant van het coronavirus. Overheden doen hun best om de verspreiding hiervan tegen te gaan en hebben nieuwe maatregelen afgekondigd. Dit zou een drukkend effect op de economische groei kunnen hebben en dus ook op inflatie en renteverwachtingen. Bovendien is ongeveer de helft van de huidige hoge inflatie toe te schrijven aan de sterke stijging van de energiekosten. Als die kosten, na de zeer sterke stijging van het afgelopen jaar, dit jaar niet meer verder doorstijgen dan zou de inflatie moeten normaliseren naar een niveau rond 3%.

Loon-prijsspiraal

De grote vraag die beleggers nu bezighoudt, is echter wat de lonen gaan doen. In sommige landen zijn de lonen van ambtenaren direct gekoppeld aan de inflatie en ook in de private sector zal er opwaartse druk op de lonen komen te staan. Als bedrijven deze hogere loonkosten gaan doorberekenen in hun prijzen, komen we in de welbekende loon-prijsspiraal.

Pricing power

Vooralsnog houden wij in ons beleggingsbeleid rekening met inflatie en beleggen wij de helft van onze obligatiebeleggingen in inflatie gerelateerde obligaties. En zeker zo belangrijk, daarnaast beleggen wij in aandelen van bedrijven die marktleider zijn en door hun ‘pricing power’ de oplopende inflatie kunnen doorberekenen aan de consument. Dat biedt een zeer goede bescherming van uw vermogen tegen inflatie.

 

Artikel gepubliceerd in RegioBusiness

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.