‘Met vermogen raak je aan de kern van mensen, dus is een persoonlijke aanpak een must’

08.11.2022

Vooral door de geopolitieke situatie en de inflatie leven we vandaag in erg turbulente tijden, waarvan het einde bovendien niet in zicht is – laat staan dat we er voorspellingen over kunnen doen. Gedegen vermogensbeheer is een ideale manier om die onzekerheden het hoofd te bieden.

Kan iedereen aan vermogensbeheer doen? Die vraag stellen we aan CapitalatWork, dat zich toelegt op discretionair vermogensbeheer. Daarbij wordt het beheer van beleggingen toevertrouwd aan professionele experts, die, in nauw overleg met de klant, een risicoprofiel toekennen en op basis daarvan met een mandaat de aandelen- en obligatieportefeuille van die klant – staatsobligaties, bedrijfsobligaties en/of aandelen – beheren. Met andere woorden: alle aan- en verkoopbeslissingen in diens plaats nemen.

Huiswerk maken

“We hoeden er ons voor keiharde minimumdrempels te hanteren”, legt Maarten Rooijakkers, general manager van CapitalatWork, uit. “Wij houden het zelf op een zachte ondergrens van 250.000 euro maar, mits potentieel voor verdere groei, zijn ook kleinere bedragen mogelijk. Leeftijd speelt evenmin een rol: als je op een bepaald moment goed begint te verdienen, kun je geld opzijzetten en op die manier bouwen aan een portefeuille. En van leeftijd gesproken: we merken dat steeds meer mensen – en dan vooral jongere generaties – zich in de materie inwerken. Zij gaan dan ook specifiek op zoek naar een match met een vermogensbeheerder en kiezen niet zomaar voor iemand die hen wordt aangeraden of die ook hun ouders adviseerde. Jonge mensen maken veel meer hun huiswerk. Omdat hun financiële geletterdheid een stuk hoger is dan vroeger willen ze het businessmodel, de soliditeit van de organisatie, de beleggingsfilosofie, de tariefstructuur en het investment process van de vermogensbeheerder kennen. Ze kijken als het ware door de fondsen heen, recht naar de beheerder ervan.”

Dat is ook gezonder, want op die manier is er een beter evenwicht tussen klant en vermogensbeheerder. Die laatste wordt niet meer aanzien als een soort van gids of goeroe, maar veel meer als een sparringpartner. “Dat maakt het proces meteen ook een stuk menselijker en dat is goed, want vermogen raakt aan de persoonlijke kern van mensen – er is bijna niets dat zoveel emoties opwerpt en dat zoveel impact heeft op hun leven”, zegt Maarten Rooijakkers. “Het is eigenlijk de taak van de vermogensbeheerder om mensen peace of mind te geven, niet om hen op korte termijn rijk te maken. Dat verwachten ze ook niet: wij zijn asset managers, geen asset gatherers. Daarom is voor ons de focus op kwaliteit zo belangrijk: aandelen en obligaties die onder meer aandacht en respect hebben voor milieu, maatschappij en governance.”

Alleen maar meer vragen

Of er door onder meer inflatie, levensduurte en stijgende energieprijzen meer behoefte is aan vermogensbeheer? “Wel, in dat opzicht is ons beroep een beetje vergelijkbaar met dat van een arts”, reageert chief investment officer Erwin Deseyn. “In die zin dat het altijd nodig zal zijn.” Maar om op de vraag te antwoorden: en vooral de vraag naar expertise en begeleiding was nooit zo hoog. Als gevolg van de inflatie en de geopolitieke spanningen wordt efficiënt omgaan met vermogen in deze volatiele markt een heel complex gegeven. Niemand weet of de huidige situatie nog lang zal aanhouden of wat de gevolgen op middellange en lange termijn zullen zijn. Er komen alleen maar meer vragen, en de antwoorden kunnen nooit uit de koker van één persoon komen.”

Inflatie

De grote bezorgdheid bij klanten blijkt vandaag inflatie en hoe hun portefeuille daartegen beschermd kan worden. “Daar kan de belegger zelf een actieve rol in spelen, bijvoorbeeld door te beleggen in obligaties van landen die rijk zijn aan grondstoffen”, aldus Erwin Deseyn. “Het loont ook om daarover te reflecteren en naar te handelen, want we staan nog maar aan het begin van een ingrijpende periode. Niemand weet wat de komende tien jaar zullen brengen.”

 

Artikel gepubliceerd in Knack – Personal Finance

 

 

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.