Kristallen Fondsen 2022

13.10.2022

Net als voorgaande jaren kroonde De Standaard ook dit jaar weer de beste fondsbeheerders van het land met haar Award ‘ De Kristallen Fondsen’. Naar aanleiding van deze award beantwoordden de winnaars, Erwin Deseyn en Pierre-Henry Oger, respectievelijk Chief Investment Officer en Head of Portfolio Management Luxemburg bij CapitalatWork Foyer Group, de vragen van De Standaard.

Hoe beheert u de risico/rendementsverhouding in dergelijke turbulente markten?

Onze beleggingsbeslissingen zijn systematisch gebaseerd op analyse en waardering. Wat de activa-allocatie betreft, nemen wij onze beslissingen op basis van een boordtabel die aandelen, bedrijfsobligaties en staatsobligaties omvat. Dat is is het. ‘We do our own cooking, with our own ingredients’. Wat de effectenselectie betreft, is de eerste parameter waar we naar kijken de sterkte van het bedrijfsmodel van de ondernemingen, wat ook de eerste manier is om risico’s te beheersen. We kunnen best omgaan met de volatiliteit die inherent is aan de markten, maar we willen een faillissement voorkomen. De tweede factor waaraan wij veel belang hechten is de waardering. Wanneer de waarderingen hoog zijn, zijn wij dus voorzichtiger. Dit gezegd zijnde, zien wij de marktvolatiliteit eerder een kans dan een nadeel.

Hoe verklaart u de goede prestaties van uw fonds voor het tweede jaar op rij?

In het obligatieluik hebben we drie belangrijke beslissingen genomen. De eerste was om vanaf maart 2020 een groot deel van onze beleggingen in te zetten op inflatiegelinkte obligaties. Ten tweede hebben wij, gezien de ultralage rentestand, de duration van de portefeuille aanzienlijk verlaagd in afwachting van betere tijden. Uiteindelijk hebben we het aandeel bedrijfsobligaties tot een veel lager niveau beperkt dan gebruikelijk. Deze strategische beslissingen pakten ook dit jaar erg goed uit. In het aandelenluik hebben we dit jaar zeker geprofiteerd van onze focus op solide, winstgevende bedrijven met weinig schulden die prijszettingsvermogen hebben en redelijk gewaardeerd zijn, net zoals vorig jaar. Onze beleggingsfilosofie zit al 30 jaar ingebakken in ons DNA, en het lijkt erop dat deze langetermijnconsistentie zijn vruchten afwerpt.

Ontdek het palmares in deze bijdrage.

 

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze financiële en fiscale nieuwsberichten.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.