Wat mogen we, heel summier gesteld, verwachten voor 2020?

21.01.2020

2019 is een echt grand cru jaar geworden voor de belegger. De rentevoeten, die in 2019 opnieuw fors daalden, waren de motor achter de goede resultaten van het voorbije jaar. De belangrijkste referentiepunten zijn onveranderd gebleven, in het bijzonder:

· De Duitse overheidsrente met een looptijd van 10 jaar zakte in 2019 verder van circa +0.2% naar circa -0.3%.
· De rente van Amerikaanse overheidsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalde eveneens van circa +2.7% naar circa +1.8%.

Dit zorgde niet alleen dat de prijzen van alle obligaties wereldwijd stegen, maar zorgde eveneens voor verdere stijgingen van alle beleggingen die cash flows genereren. Met op de eerste plaats de bedrijven die aantrekkelijke cash flows genereren.

Op het einde van het voorbije jaar werd er nog een mooi orgelpunt gezet. Dit keerpunt, het wegebben van enkele topics, die veel beleggers wereldwijd ervan hebben weerhouden om te beleggen. Zo komt er stilaan een einde aan de Brexitsaga met de duidelijke overwinning van Boris Johnson. En, Trump, die er toch maar weer in slaagt om nieuwe handelsakkoorden te sluiten met Canada, Mexico, en China.

Wat mogen we, heel summier gesteld, verwachten voor 2020? De sterren zijn op dit moment gunstig geplaatst. Naast het wegvallen van enkele grote bezorgdheden, dient zich ook een potentieel sterk herstel van de Europese economie aan.

In Europa is er voor het eerst opnieuw sprake van een fiscale stimulus voor de economie, zoals dat al jaren het geval is in de Verenigde Staten en China. We zitten dus in een omgeving waarin de economie wereldwijd wordt ondersteund door lage rentevoeten en fiscale stimulus. Indien een forse opstoot van inflatie kan worden vermeden, is dit normaal gezien nog steeds een aantrekkelijk scenario voor uw beleggingen. Als grootste externe risico, kunnen we de verkiezingen in de VS naar voor schuiven. Een overwinning van een kandidaat zoals Elisabeth Warren, met een uitgesproken links profiel, zal door de financiële markten niet goed worden verteerd.

Leestips

Bekijk hier alle berichten
groepfoto_expert_blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze financiële en fiscale nieuwsberichten.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.