Één jaar gevestigd in Eindhoven: CapitalatWork realiseert groei en vernieuwing!
Een jaar geleden streek vermogensbeheerder CapitalatWork met hun negende kantoor in de Benelux neer in één van de mooiste straten van Eindhoven: de Parklaan. De straat die begint bij de eerste villa van Anton Philips, De Laak. Voor het gevoel van Richard van den Berg, regiodirecteur en Maurits Berendschot, directeur vermogensbeheer voor CapitalatWork in Nederland is het jaar 2024 echt voorbij gevlógen. Tijd voor een terugnblik en om vooruit te kijken.
Sinds CapitalatWork het nieuwe kantoor in Eindhoven heeft geopend, was al vrij snel duidelijk dat dit een juiste keuze is. Dat blijkt onder andere uit de uitbreiding van hun relatiebestand en organisatie. Richard: „Steeds meer klanten weten ons te vinden, daarnaast is het ons gelukt om een aantal nieuwe talenten aan te trekken. We hebben ons team versterkt met een wealth manager, een portfoliomanager en een assistent. Naast de vele mooie gesprekken met nieuwe en bestaande klanten, denk ik ook terug aan onze drukbezochte bijeenkomst voor klanten en netwerkrelaties in de kapel van DOMUSDELA. Amerikadeskundige Michiel Vos presenteerde precies één week voor de verkiezingen in de VS zijn visie daarop. Afgelopen jaar was allerminst saai. 2024 was het grootste verkiezingsjaar ooit. Nooit eerder mochten zoveel mensen stemmen (meer dan vier miljard mensen in veertig landen). Waar politiek op de lange termijn weinig impact heeft op de beurs hebben politieke beslissingen wel direct impact op het vermogen van onze klanten.”
De miljardendans van de babyboomers
Richard van den Berg: „Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in Nederland de komende decennia zo’n 900 miljard euro van eigenaar gaat wisselen. Als we kijken naar de komende tien jaar, dan is de verwachting dat de babyboomers circa 230 tot 240 miljard euro zullen nalaten. Dit betreft zowel particulieren als ondernemers. Wij zagen met name door de geplande versobering van de BOR (bedrijfsoverdrachtregeling) in 2024 al een grote stijging van vermogensoverdracht. De combinatie van grote vermogensoverdrachten en bedrijfsopvolging bij familiebedrijven brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Onze visie is dat er dan een concreet totaalplan moet zijn. Niet alleen financieel, fiscaal-juridisch maar ook aan de ‘zachte’ kant moet worden gedacht. Wat zijn de verwachtingen naar elkaar, hoe houd je de rust binnen de familie, hoe moet er worden gecommuniceerd? Die rol van een echte trusted advisor past ons bij uitstek. Het geeft een fantastisch gevoel om een van de schakels in het proces van onze relaties te kunnen zijn.”
Invloed Trump en Big Tech
Maurits Berendschot over de beleggingsinhoudelijke kant: „Met de komst van Trump zien we het risico op handelsspanningen weer toenemen. Belastingverlagingen en deregulering in de VS én de verwachte economische stimulering in Europa en China gelden in beginsel als positief voor de economie. De aandelenmarkten lijken hier sinds Trumps’ verkiezing in november vorig jaar echter al een voorschot op te hebben genomen. Keerzijde van zijn beleid is dat importheffingen tot een oplopende inflatie en daarmee samenhangend hogere rentes kunnen leiden.” Hij vervolgt: „Verder zien we dat geopolitieke spanningen op middellange en lange termijn weinig invloed op de aandelenbeurzen hebben. Meer invloed heeft de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). AI is een belangrijke drijfveer achter de enorme koersstijgingen van de Magnificent Seven (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla). Deze zeven bedrijven zijn goed voor maar liefst de helft van de winst van de S&P 500 van de afgelopen twee jaar. Historisch gezien is er sprake van een enorme concentratie: alleen al Apple, Microsoft en Nvidia zijn samen goed voor meer dan twintig procent van de totale waarde van de vijfhonderd bedrijven in S&P 500-index!’ Maurits licht het risico van deze enorme concentratie toe: „Index beleggers die een tracker op de S&P 500 kopen, investeren dus een groot deel van hun vermogen in slechts enkele aandelen. De grote populariteit van index-beleggen in de VS heeft de concentratie van deze aandelen nog verder vergroot. Slechts een handjevol aandelen is bepalend geworden voor het rendement van de Amerikaanse aandelenbeurs. Daarin schuilt een groot risico. Als die aandelen op enig moment een forse correctie doormaken, zal het rendement van een index-tracker flink tegenvallen.”
CapitalatWork kijkt voorbij trends en hypes en beoogt daarmee eventuele bubbles te vermijden. Maurits legt uit: „De huidige hoge waardering van een aantal big tech-aandelen doet denken van de internetbubbel van eind jaren negentig. Deze aandelen zijn ‘priced for perfection’, ofwel erg duur geworden. Daarom heeft CapitalatWork haar belangen in big tech aandelen flink afgebouwd. Daar waar in 2023 en 2024 de grote technologiebedrijven grotendeels verantwoordelijk waren voor de winstgroei van de S&P 500, verwachten we dat de winstgroei van de brede
markt zal aantrekken. Wij zijn daarop voorbereid.”
Samenwerken is key
Richard geeft aan dat de klantbenadering van CapitalatWork zich de op drie manieren onderscheidt. „Ten eerste door onze persoonlijke relaties met klanten en strategische samenwerking met advocaten, accountants/fiscalisten en notarissen. Daarnaast hanteren we een holistische benadering waarbij we verder kijken dan een goede investering alleen. Als derde betrekken we de jonge generatie actief bij het proces van vermogensplanning en bieden hen tools om hun eigen financiële beslissing
te nemen. Als deze drie facetten samenkomen leg je een sterke basis in je vermogensplanning.”
Karakters
Wat verder onderscheidend is, is de beleggingsfilosofie die CapitalatWork al ruim 35 jaar consistent hanteert. Richard: „Wij beheren in totaal zo’n 11,5 miljard euro en beleggen wereldwijd in grote beursgenoteerde bedrijven met een hoge kasstroom, een sterke balans, een relatief hoge winstgevendheid en een duurzaam concurrentievoordeel. Met deze strategie is onze aandelenportefeuille in de afgelopen 25 jaar verachtvoudigd.” Maurits vult daarop aan: „Waardering is een zeer belangrijk onderdeel van ons selectieproces. Wij mijden aandelen die erg duur zijn geworden. Dit resulteert in een goed gespreide portefeuille die over de afgelopen
25 jaar een bovengemiddeld rendement heeft gemaakt. Soms doen wij het net even anders en beleggen wij tegen de stroom in. Daarvoor moet je wel zoals wij voldoende kennis in huis hebben en een sterke overtuiging. En dat is nu precies waar onze karakters en die van onze klanten elkaar ontmoeten.”
TEKST: FRANK VAN DER LINDEN | FOTO’S: KEES MARTENS/DCI MEDIA