Afgelopen maanden werd het nieuws uit de VS gedomineerd door de ene na de andere aankondiging van importheffingen. Daarmee ontketende Trump een ware handelsoorlog. Europa heeft voor een hele andere strategie gekozen: investeren in defensie en infrastructuur. De economische gevolgen van beide benaderingen zijn fundamenteel verschillend en zeggen veel over de koers die elk continent vaart.
America First
Trump’s importheffingen moeten de Amerikaanse industrie beschermen door producten uit andere landen duurder te maken. De onvoorspelbare en vaak veranderende beleidslijnen van Trump hebben echter voor veel onrust gezorgd. Importheffingen leiden tot tegenmaatregelen, hogere prijzen voor bedrijven en consumenten en uiteindelijk een verstoorde handelsbalans. Met importheffingen wordt tegelijk ook inflatie ‘geïmporteerd’, want niet alle producten zijn zomaar te vervangen door producten uit eigen land. Ironisch genoeg lijken de heffingen vooral juist de Amerikaanse consument te treffen.
Waarschuwing economen
Al ruim voor de herverkiezing van Trump waarschuwden zestien Nobelprijs-winnende economen in een openbare brief dat de Amerikaanse economie te lijden zou krijgen als Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen. Zij verklaarden unaniem dat importheffingen de inflatie zouden aanwakkeren en de economische positie van de VS juist zouden verzwakken. Niet voor niets zien we dat de aanvankelijke euforie in de VS over lagere belastingen en deregulering is omgeslagen in vrees voor inflatie en een recessie.
Europa’s antwoord
Europa is een geheel andere weg ingeslagen. In plaats van handelsbarrières zet de EU in op het versterken van de eigen economie met omvangrijke investeringsprogramma’s. Daarnaast zoekt het actief de samenwerking op met landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië om een vuist te maken tegen de VS. De tijd zal uitwijzen welke aanpak het meest succesvol is. De eerste signalen zijn echter helder. Het consumentenvertrouwen in de VS bevindt zich op een dieptepunt, de Amerikaanse aandelenbeurzen zijn flink gedaald en de US-dollar is verzwakt. De Europese beurzen presteren dit jaar aanzienlijk beter dan de Amerikaanse’.
Geen pokerspel
De wereldeconomie is geen pokerspel waarbij je simpelweg een speler van het bord kan vegen. De financiële markten denken dat Trump zijn hand heeft overspeeld en dat de VS de grootste verliezer zal zijn in deze ‘one against all’ politiek.
Maurits Berendschot
Directeur Vermogensbeheer CapitalatWork Nederland
Artikel gepubliceerd in Regio Business