Wall Street en Main Street

09.07.2020

Op het moment van het schrijven van dit artikel is de rook van de Coronacrisis op de beurzen weer aardig opgetrokken. Beleggers halen opgelucht adem. De aandelenbeurzen zijn voor een belangrijk deel hersteld van de forse klappen die zij op het dieptepunt eind maart hadden opgelopen. Anderzijds lezen we bijna dagelijks berichten over een oplopende werkloosheid en een verwachte krimp van de wereldwijde economie in 2020 van 6% tot 10%. Hoe kunnen we dit nu verklaren?

Malaise

Deze discrepantie wordt ook wel aangeduid als het verschil tussen Wall Street (de aandelenbeurzen) en Main Street (de reële economie). Terwijl de economie nog in een staat van malaise verkeert, kijken beleggers al weer vooruit en waarderen zij aandelen hoger, uitgaande van een herstel van de wereldwijde economieën in 2021 en 2022. Interessant is om te bezien hoe de waardering van een onderneming tot stand komt.

Rooskleurig

Die waardering wordt bepaald door de toekomstige vrije kasstroom die een bedrijf genereert contant te maken, ofwel door deze kasstromen te herrekenen naar de totale waarde vandaag de dag. De Coronacrisis zal zonder twijfel een forse impact hebben voor de winsten en kasstromen in 2020, maar er wordt gerekend op een herstel in de jaren daarna. Dat kan al in 2021 of in 2022 zijn, maar algemeen wordt verwacht dat de winsten zullen herstellen naar de niveaus van vóór de crisis. Zeker omdat de economie net voordat de Coronacrisis losbarstte er rooskleurig voor stond. De impact van slechts een of twee tegenvallende jaren op de totale waardering van een onderneming zal relatief beperkt zijn.

Levensader

En daarmee zijn wij gekomen tot de kern van de beleggingsfilosofie van CapitalatWork. Wij beleggen in bedrijven met een hoge vrije kasstroom, een sterke balans én een onderwaardering op de beurs. De vrije kasstroom is in feite de levensader van het bedrijf. Samen met een sterke balans biedt dit de beste garantie voor een solide rendement op lange termijn.

 

Maurits Berendschot – Senior Portfolio Manager CapitalatWork

Artikel gepubliceerd in Regio Business

Reading tips

Bekijk hier alle berichtenLeft Text
teambreda1

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.