Feniks

18.09.2020

Misschien kent u het verhaal uit de Griekse mythologie van de feniks, de vogel die in staat was uit haar eigen as te herrijzen. Wat voor onmogelijk werd gehouden gebeurde toch. Op de beurzen heeft zich de afgelopen maanden een soortgelijk ‘verhaal’ voorgedaan. Sinds de enorme koersval van de aandelenbeurzen in februari/maart van circa 30% als gevolg van de Covid-19 crisis zijn de financiële markten uit hun as herrezen en hebben een veel sterker dan verwacht herstel doorgemaakt.

Dit herstel is met name het gevolg van de ultra lage rente en enorme steunpakketten van de centrale banken in de VS en Europa. Het was het ‘whatever it takes’ van de centrale banken dat de markten weer vertrouwen gaf op een goede afloop van deze crisis. Beleggers kijken altijd vooruit en kregen hierdoor het vertrouwen dat het economisch herstel vanaf 2021 sterk zal zijn.

De ultra lage rente vormt de basis voor de waardering van alle cash flow genererende activa, zoals aandelen en onroerend goed. De prijs van een aandeel is feitelijk de waarde van alle toekomstige cash flows, herrekent naar de dag van vandaag. Daartoe worden deze cash flows ‘contant’ gemaakt tegen een rente van momenteel rond 0%. En hoe lager de rente, hoe hoger de huidige waarde. Het is bovenal de lage rente die de stuwende kracht is geweest achter het sterke herstel van de aandelenbeurzen. Als we kijken naar de waardering van aandelen dan lijken aandelen op het eerste gezicht misschien duur. Kijken we echter naar de verwachte winsten voor de komende 12 maanden dan lopen de beurzen en de verwachte winstontwikkelingen nagenoeg parallel.

Cruciaal voor een herstel van de economie en de verwachte winstontwikkeling is of er een tweede golf van besmettingen komt. En nog belangrijker of economieën opnieuw in een lock down gaan. Dit zou het prille economisch herstel immers de kop in kunnen drukken. Wereldwijd wordt er door vele farmabedrijven hard gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin, waarvan de eerste binnenkort in de testfase komen. Als er een vaccin komt zal dat zeer goed nieuws zijn voor de economie en een belangrijke steun in de rug zijn voor de aandelenmarkten.

Maurits Berendschot – Senior Portfolio Manager CapitalatWork NV

 

Artikel gepubliceerd in Regio Business september 2020

Reading tips

Bekijk hier alle berichtenLeft Text
teambreda1

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.