Focus op de lange termijn

27.10.2020

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het beleggingslandschap drastisch veranderd. Sectoren als de luchtvaart-, reis- en leisure-industrie zijn zwaar geraakt. Anderzijds hebben technologiebedrijven een ongekende opmars doorgemaakt. Gedwongen door de wereldwijde lockdowns gingen we massaal thuis werken, volgden kinderen en studenten online onderwijs en kopen we nog meer dan voorheen online.

Deze situatie laat zien hoe onvoorspelbaar de markten zijn en hoe belangrijk het is om een ijzersterke beleggingsfilosofie te hebben die zijn kwaliteit heeft bewezen. Steven Faber, managing director van CapitalatWork: ‘We hanteren al ruim dertig jaar dezelfde beleggingsfilosofie. In deze dertig jaar is CapitalatWork in de Benelux uitgegroeid tot een gevestigde naam op het gebied van vermogensbeheer met een beheerd vermogen van circa 8 miljard euro. We hebben zeven kantoren in België, Nederland en Luxemburg en zijn onderdeel van de kapitaalkrachtige Luxemburgse verzekeraar Foyer.’ Het Nederlandse kantoor staat in Breda. ‘Door de trend van kostenbesparingen en standaardisatie bij de grootbanken blijven we groeien. De gemiddelde vermogende klant wenst een maatwerkoplossing, korte lijnen met zijn vermogensbeheerder en praat graag met iemand die uit hetzelfde hout gesneden is.’

Kansrijk

Maurits Berendschot, als directeur vermogensbeheer verantwoordelijk voor het beheer van de Nederlandse portefeuilles: ‘Naar het voorbeeld van bekende beleggers als Benjamin Graham (1894-1976) en Warren Buffet (1930) is onze beleggingsfilosofie gebaseerd op het zoeken naar waarde. Waar de grootbanken hun research hebben uitbesteed, beschikt CapitalatWork over een eigen analistenteam dat bedrijven zeer uitvoerig analyseert. Onze analisten staan in direct contact met het management van deze bedrijven.’ Daarin onderscheidt CapitalatWork zich nadrukkelijk van de concurrentie. ‘Zie ons als een ondernemer die diverse bedrijven ter overname krijgt aangeboden. Die kiest ook alleen de beste en meest kansrijke bedrijven uit.’

Slotgracht

Bij CapitalatWork staat kwaliteit en gedegen research door het ervaren analistenteam voorop. Steven: ‘We selecteren zelf alle bedrijven die we in de portefeuilles van onze cliënten opnemen. Dat maakt onze betrokkenheid bij deze bedrijven zo groot. We beleggen in bedrijven met een hoge vrije kasstroom, een sterke balans en een duurzaam concurrentievoordeel. Bedrijven die een goede slotgracht hebben als bescherming tegen nieuwe toetreders op de markt. Daarbij letten we ook sterk op de prijs en zijn we voortdurend op zoek naar bedrijven die op de beurs worden verhandeld tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de intrinsieke waarde.’ Maurits: ‘Of zoals ‘s werelds bekendste belegger Warren Buffet ook wel zegt: ‘Price is what you pay, value is what you get’. Op deze manier bouwen we een ‘safety margin’ in, die juist in deze crisistijden zo belangrijk is.’

Onvoorspelbaar

‘We hebben inmiddels heel wat crises doorstaan maar deze crisis is van een andere orde. Nooit eerder gingen hele landen en economieën op slot. Dat maakt deze crisis ook zo onvoorspelbaar’, zegt Maurits. ‘Zonder iets af te willen doen aan al het menselijke leed en slachtoffers die het virus heeft geëist, is het niet het virus dat economische schade heeft aangericht maar het feit dat in het tweede kwartaal hele economieën en landen op slot zijn gegaan om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de zorgsector niet te overbelasten. Er komt nu een tweede golf van besmettingen over ons heen en overheden treffen opnieuw strenge maatregelen. Cruciaal is hoe lang dit allemaal gaat duren.’ Steven vult aan: ‘Ondertussen blijven we onze bedrijven nauwgezet volgen en voeren stresstesten uit op de soliditeit van de balansen van deze bedrijven. Onze bedrijven zijn lang gefinancierd en hebben geen liquiditeitsproblemen. Dat geeft ons en onze klanten het nodige comfort in deze roerige tijden. Al onze bedrijven stonden er voor de uitbraak van de coronacrisis uitstekend voor en we verwachten dan ook dat deze na de crisis sterk terug komen.’

Wall of worry

Beleggers balanceren voortdurend op een koord van ratio en emotie. Maurits legt uit: ‘Enerzijds kijken beleggers naar financiële ratio’s, balansen en winstcijfers van bedrijven en anderzijds laten zij zich vaak onbedoeld leiden door de waan van de dag. Of het nu gaat om geopolitieke spanningen, de handelsoorlog tussen de VS en China, of de vrees voor een diepe recessie als gevolg van de coronacrisis, zorgen zullen er altijd blijven bestaan. We noemen dit ook wel de ‘Wall of worry’.’ Wat moet je daar als belegger mee? Maurits: ‘Eind 2018 hadden we ook al te maken met een stevige correctie. Daarna volgde echter een zeer goed beursjaar (2019) met gemiddeld rendementen van 25 tot 30 procent voor aandelen. En ook nu zijn de aandelenmarkten al flink hersteld van de harde klappen die in de maanden februari en maart vielen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Je kunt voor je gemoedsrust wel eens wat risico van de kaart halen, maar het meest verstandige is doorgaans om belegd te blijven en de focus op de lange termijn te houden. Ook al is dat soms lastig en vereist het veel geduld. Focus op wat je met je vermogen wilt bereiken en laat je niet afleiden door tussentijdse events.’

Lange adem

We hebben een kort geheugen en we vergeten de oude zorgen snel waarvoor weer nieuwe zorgen in de plaats komen. ‘Beleggen is een kwestie van een duidelijke strategie, discipline en een lange adem. Als ondernemer heb je ook altijd te maken met zorgen over de markt, ook al heb je een florerend bedrijf. Steeds weer moet je je aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Dat zie je bijvoorbeeld in de horeca, die nu weer massaal overschakelt op het afhalen of thuisbezorgen van maaltijden. Dat geldt ook voor beleggen. Je kunt niet in zelfgenoegzaamheid achteroverleunen. We blijven de bedrijven waarin we beleggen voortdurend op de voet volgen.’

 

Artikel gepubliceerd in Regio Business

 

Reading tips

Bekijk hier alle berichtenLeft Text
teambreda1

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.