De financiële markten in staat van genade

20.11.2020

De aandelenmarkten zijn inmiddels uit hun as herrezen. De presidentsverkiezingen zijn achter de rug, positieve nieuwsberichten met betrekking tot vaccins lopen binnen, het resultatenseizoen van het derde kwartaal was bijzonder sterk… Laten we hierop ingaan en het kader van onze communicaties, die we sinds het begin van deze crisis hebben gehanteerd, aanhouden en inzoomen op de drie fronten-oorlog:

1) De gezondheidscrsis

“Never underestimate human ingenuity” schreven we in onze eerste commentaren in maart. Inderdaad, momenteel zijn er reeds 3 vaccins die naar verwachting in het eerste kwartaal 2021 volop in productie kunnen gaan na veelbelovende testresultaten. Zoals u weet, varieert de effectiviteit van vaccins sterk. Sommige vaccins behalen slechts een succesratio van 50%, wat nog steeds voldoende is om een pandemie te onderdrukken. De vaccins van Moderna, Pfizer en Astra Zeneca halen percentages boven de 90%. Dat is gewoonweg verbluffend. Op 18 maanden tijd zullen we de weg hebben afgelegd van eerste besmettingen naar groepsimmuniteit, dankzij een gigantische vaccinatieoperatie. Dit vooruitzicht is een hart onder de riem nu we wereldwijd volop moeten afrekenen met een tweede Covid-golf en de zeer belastende hiermee gepaard gaande lock downs.

2) De reële economie

Het verbaast zelfs ons hoe weerbaar de economie uiteindelijk blijkt te zijn in deze pandemie. Het resultatenseizoen van het derde kwartaal was opnieuw veel sterker en beter dan verwacht. Uiteindelijk zal de winstgevendheid van de grotere beursgenoteerde bedrijven in de USA er met 15% op achteruit gaan. Dat is een geweldige prestatie. Kleinere bedrijven zien hun winsten forser achteruitgaan (circa -30%) en ook in Europa is er een forsere winstdaling (circa -25%).

De flexibiliteit die het bedrijfsleven in onvoorziene omstandigheden heeft laten zien, is evenwel één van de mooiste pleidooien voor uw beleggingen in de door ons geselecteerde bedrijven. Intussen is Azië opnieuw aangeknoopt met groei en zal 2021 een jaar van een spectaculair economisch herstel worden.

3) De financiële markten

De rode draad in de financiële markten blijft het vaststaande gegeven voor de komende jaren: de rentevoeten worden de komende jaren door de centrale banken laag gehouden. Met andere woorden, er is een massa geld op zoek naar activa die wel nog een rendement genereren, in plaats van cash dat de komende jaren aan koopkracht zal verliezen.

Het rendement dat onze bedrijven vandaag realiseren voor de aandeelhouder (in ons vakjargon de vrije cash flow) bedraagt circa 5% à 6%. Deze risicopremie kan worden gerealiseerd door de standvastige belegger met een beleggingshorizon van 10 jaar. Uiteraard zullen er beurscorrecties volgen. Maar u weet hoe wij hier naar kijken; beurscorrecties zijn niet alleen onvoorspelbaar, ze blijven bovenal uitstekende aankoopgelegenheden. En het wachten op de volgende beurscorrectie kost doorgaans meer aan gemist rendement dan de volgende correctie zelf.

In deze communicatie heeft u geen enkel commentaar over de Amerikaanse presidentsverkiezingen gelezen; een klassiek voorbeeld van hoe financiële markten snel hun aandacht verleggen en steeds vooruit kijken. De bottom-line van deze verkiezingen is uiteraard een nieuwe president. Maar, wat voor de markten veel belangrijker is, is dat het pro-business beleid van Trump zal worden voortgezet. De Democraten hebben immers zetels verloren in het Huis van Afgevaardigden. En de Republikeinen behouden waarschijnlijk de controle over de Senaat. Intussen zullen, door de nieuwe president, enkele internationale banden ongetwijfeld opnieuw worden aangehaald. Een scenario dat de financiële markten bijzonder aanstaat.

Conclusie

Het belangrijkste in dit alles is om onze focus te houden op het gedisciplineerd beleggen op de lange termijn, ook al vereist dit veel geduld en het verwerken van onvoorziene tijdelijke gebeurtenissen.

 

Hoogachtend,

 

De Directie van CapitalatWork Foyer Group

Disclaimer : Dit document is een marketingcommunicatietool. Dit document vormt noch een persoonlijk advies, een aanbod of een uitnodiging tot het kopen of verkopen, noch het deelnemen aan een beleggingsstrategie. De inhoud is gebaseerd op informatiebronnen die betrouwbaar worden geacht. De gepresenteerde informatie kan zonder voorafgaande mededeling worden gewijzigd. Er wordt door CapitalatWork geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie, waarborg of verklaring gegeven omtrent de juistheid, geschiktheid of volledigheid van de beschikbaar gestelde informatie. De gepresenteerde informatie kan zonder voorafgaande mededeling worden gewijzigd. Alle rechten zijn voorbehouden. Zonder voorafgaande toestemming van de houder van het auteursrecht is het niet toegestaan om enig deel van deze publicatie in enige vorm of op enige wijze (mechanisch, door middel van fotokopie, opname of anderszins) te kopiëren, op te slaan in een informatiesysteem of te verzenden.

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.