Blik vooruit

13.01.2021

Wie naar de standen van de aandelenbeurzen op 1 januari en 31 december 2020 kijkt, zou kunnen denken dat er niet zoveel is gebeurd in 2020. Maar niets is minder waar. Het beursjaar 2020 was een roerig beursjaar en gaat de geschiedenis in als het jaar van de coronacrisis waarin de wereldwijde economie in een forse recessie belandde.

Drastische verandering

Sinds de uitbraak van de coronacrisis begin vorig jaar is het beleggingslandschap drastisch veranderd. Sectoren als de luchtvaart-, reis- en vrijetijdsindustrie zijn zwaar geraakt. Anderzijds hebben technologiebedrijven en de online retailers als Amazon en Alibaba een ongekende opmars doorgemaakt. Gedwongen door de wereldwijde lockdowns gingen we massaal thuis werken, gingen kinderen en studenten online onderwijs volgen en zijn we nog meer dan voorheen online aankopen gaan doen.

Grote redders

De centrale banken en overheden waren de grote redders in de coronacrisis met ongekende steunpakketten en fiscale stimuli. Dit was de kurk waar het herstel van de aandelenbeurzen op dreef. Beleggers kijken altijd vooruit en gaan uit van een economisch herstel in 2021 en 2022. De psychologie van beleggen is dat we oude zorgen snel vergeten waarvoor weer nieuwe zorgen in de plaats komen. Enkele jaren geleden waren we nog volledig in de ban van Griekenland en daar kwam vervolgens de handelsoorlog tussen de VS en China en de coronacrisis voor in de plaats. De coronacrisis laat weer eens zien hoe emotioneel en onvoorspelbaar de aandelenbeurzen kunnen reageren. Daarom is het zo belangrijk om een consistente beleggingsfilosofie te hebben die zijn kwaliteit heeft bewezen. Bedrijven met een stabiele cash flow, een sterke balans en een duurzaam concurrentievoordeel hebben de crisis zonder al te veel problemen doorstaan en zijn sterk uit deze crisis gekomen.

Sterke balans

En daarmee ben ik gekomen tot de kern van onze beleggingsfilosofie: wij beleggen uitsluitend in bedrijven met een stabiele en aantrekkelijke cash flow, een sterke balans, een economische slotgracht tegen nieuwe toetreders én een onderwaardering op de beurs. Deze criteria staan garant voor een solide en veilige investering op lange termijn.

 

Artikel gepubliceerd in Regio Business

 

Reading tips

Bekijk hier alle berichtenLeft Text
teambreda1

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.