Inflatievrees

09.07.2021

In september vorig jaar schreef ik in mijn column over de ‘feniks’, de vogel die uit haar eigen as herrees. Dit verhaal uit de Griekse mythologie staat symbool voor onsterfelijkheid en wedergeboorte: uit de as van de dode feniks herrijst een nieuwe kleurrijke vogel. Op de beurzen heeft zich sinds de uitbraak van de coronacrisis een soortgelijk ‘verhaal’ voltrokken.

Beurs uit haar as herrezen

Als gevolg van de coronacrisis daalden de wereldwijde beurzen in vier weken tijd met bijna 35% (februari/maart 2020). Niet alleen de omvang van deze correctie maar ook het tempo waarin deze zich voltrok was ongekend. Even verrassend was het zeer snelle herstel dat in de maanden daarop volgde. De aandelenbeurzen staan inmiddels zo’n 90% hoger dan het dieptepunt van de correctie eind maart 2020. Ja, u leest het goed … 90%. De belegger heeft een voorschot genomen op een verwacht economisch herstel en dat is er ook gekomen.

Op volle toeren

De winstcijfers van de bedrijven zijn dit jaar buitengewoon goed, de werkloosheid loopt snel terug en door de sterk toegenomen vraag zijn de prijzen van staal, koper, hout en karton dit jaar flink gestegen. En de olieprijs staat weer rond het niveau van vóór de coronacrisis. Daar komt bij dat met het opheffen van de lock downs de consument weer geld gaat uitgeven aan reizen, restaurants en entertainment. Kortom, de economie draait weer op volle toeren.

Vrees voor inflatie

De sterk gestegen grondstoffenprijzen hebben de inflatievrees aangewakkerd. Staan we dan aan de vooravond van een nieuwe supercyclus van stijgende grondstoffenprijzen? Daarvoor zal de sterk toegenomen vraag nog enkele jaren moeten aanhouden en dat is onzeker. Centrale bankiers en analisten denken dat de toegenomen inflatie een tijdelijke hobbel is en op langere termijn binnen de perken blijft. Ook de rentemarkten denken daar zo over, want de lange rente blijft de laatste maanden stabiel.

Beschermen tegen inflatie

Of de inflatievrees nu terecht is of onterecht, wij helpen uw kapitaal te beschermen. Ten eerste spelen wij hierop in door te beleggen in ‘inflation linked’ obligaties. Dit zijn obligaties waarvan het rendement samenhangt met het inflatieniveau. Ten tweede beleggen wij in aandelen van sterke bedrijven die marktleider zijn en door hun ‘pricing power’ de oplopende inflatie kunnen doorberekenen aan de consument.

 

Artikel gepubliceerd in RegioBusiness

Reading tips

Bekijk hier alle berichtenLeft Text
teambreda1

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.