De lange arm van China

04.10.2021

Rijd je in een ‘oerdegelijke’ Zweedse Volvo? Dan rijd je feitelijk in een auto van een bedrijf met een Chinese grootaandeelhouder, geleid door een Chinese bestuursvoorzitter. China’s invloed op het wereldtoneel wordt steeds duidelijker zichtbaar en voelbaar. Al jarenlang investeert China in bedrijven in andere continenten en heeft haar positie als economische wereldmacht versterkt. China is daarmee het niveau van ‘productiehal’ van de wereld al lang ontstegen.

Lange arm

Het Westen vreest een te grote invloed van China. Onder president Trump heeft dat geleid tot de handelsoorlog tussen de VS en China. De vrees voor economische concurrentie en de angst voor spionage in cruciale sectoren als defensie en telecommunicatie, spelen hierin een rol. De meeste westerse telecombedrijven hebben daarom de technologie van Huawei uit hun netwerken verbannen. En vanwege een gebrek aan transparantie willen de Amerikanen af van de beursnotering van diverse Chinese bedrijven in hun land.

Machtspositie technologiebedrijven

Ook in China zelf rijkt de lange arm van de overheid tot diep in de economie. Zo werd vorig jaar op last van de Chinese overheid de beursgang van de ANT Group, bekend van de betaaldienst Alipay, op het allerlaatste moment afgeblazen. Het afblazen van een van de grootste beursintroducties ooit kwam voor de markt volslagen onverwacht. De Chinese overheid wil de machtspositie van grote technologiebedrijven als Tencent en Alibaba, grootaandeelhouder van de ANT Group, aan banden leggen. Dat doet zij door boetes uit te delen voor vermeend machtsmisbruik en strengere regulering. Ook pakt de Chinese overheid de gamingindustrie aan, omdat zij gaming ziet als ‘opium voor het volk’.

Anders maar ook hetzelfde
De financiële markten worden soms verrast door het ingrijpen van de Chinese autoriteiten. Maar feitelijk willen zij hetzelfde als wij in Europa, namelijk eerlijke concurrentie en de belangen van consumenten en werknemers beschermen. Ook in Amerika laait de discussie op over de machtspositie van de grote techbedrijven.

China wil de macht van enkele grote technologiebedrijven inperken maar ziet technologische innovatie als het belangrijkste speerpunt om van China een modern socialistisch land te maken. Met beter onderwijs, meer werkgelegenheid, hogere inkomens, betere sociale zekerheid en betere huisvesting en een ambitieuze klimaatdoelstelling. Al met al een gunstige voedingsbodem voor een gezonde economische groei in de komende jaren.

 

Maurits Berendschot

Senior Portfolio Manager

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.