Geopolitiek en beleggen

22.03.2022

Het Westen, maar vooral ook Oekraïne zelf, werd verrast door de aanval op geheel Oekraïne en niet alleen een voorgewende ‘vredesmissie’ naar de pro-Russische provincies Donetsk en Loehansk. Inmiddels is het alom gevreesde escalatiescenario een feit. Naast een humanitaire ramp heeft dit ook gezorgd voor veel turbulentie op de financiële markten.

Rijk aan grondstoffen

Vooral Rusland zelf is hard afgestraft met het ineenstorten van de Russische aandelenbeurs, een forse stijging van de rente, een flinke daling de Russische roebel en een niet eerder vertoond pakket sancties. Hoewel de Russische economie niet groter is dan die van de Benelux, is Rusland wel een supermacht door de enorme rijkdom aan gas, olie en graan waar onze wereld een ontembare honger naar heeft.

Probeer niet te timen

Hadden wij dit voorspeld? Nee, maar we hebben wel met dit scenario rekening gehouden. Wij zijn vermogensbeheerders en proberen de ‘markt’ niet te timen. Wie bijvoorbeeld de afgelopen tien jaar continu had geprobeerd de markt te timen, heeft absoluut een aanzienlijk lager rendement behaald dan degenen die belegd zijn gebleven en hebben gefocust op de lange termijn.

Vertrouw op je strategie

In de afgelopen dertig jaar van ons bestaan hebben wij met een consistent beleggingsbeleid diverse oorlogen en terroristische aanslagen doorstaan. In dit soort onzekere periodes komt het erop aan dat je kan vertrouwen op een sterke en consistente beleggingsstrategie. Wij beleggen in bedrijven die hebben bewezen tegen een stootje te kunnen. Dat zijn bedrijven met een sterke balans, een relatief hoge winstgevendheid en een duurzaam verdienmodel. Daarnaast blijven wij continu speuren naar bedrijven met een onderwaardering op de beurs, juist ook in deze tijden waarin kansrijke bedrijven soms onterecht hard worden afgestraft.

Diversificatie

Daarnaast blijft het aloude adagium van ‘diversificatie’ van kracht: spreid je beleggingen over diverse regio’s, sectoren en bedrijven. Vooral Europa zou economisch wel eens hard getroffen kunnen worden door schaarste op de energiemarkt. Dit kan de inflatie verder aanwakkeren. Onze aandelenportefeuilles waren al breed gespreid over diverse regio’s met slechts 30% in Europa, 65% in de Verenigde Staten en het restant in Azië. Dit helpt ons deze turbulente tijden te doorstaan en maakt onze portefeuilles beter bestand tegen specifieke risico’s van Europa.

Inflatie

Wij houden rekening met een langere periode van hoge inflatie. Daarom blijven wij beleggen in obligaties waarvan het rendement is gekoppeld aan inflatie en in aandelen van bedrijven met ‘pricing power’. Deze bedrijven zijn in staat de oplopende inflatie door te berekenen aan de consument. Hoewel deze periodes zeer verontrustend zijn, is het juist nu belangrijk om samen met uw vermogensbeheerder vast te houden aan uw lange termijnstrategie.

 

Artikel gepubliceerd in RegioBusiness

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.