Simpel is niet eenvoudig

15.07.2022

Leest u wel eens het financiële nieuws in de kranten? Dan bent u vast wel eens de naam ‘Warren Buffett’ tegengekomen, een van ’s werelds meest succesvolle beleggers. Hij behoort niet alleen tot de rijksten der aarde maar is ook een groot filantroop. Buffett (91 jaar) wordt ook wel het ‘orakel van Omaha’ genoemd, naar het plaatsje in de staat Nebraska waar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway plaatsvindt.

Wat is het geheim van Buffett?

Buffett is niet rijk geboren maar had wel al op jonge leeftijd een fascinatie voor beleggen. Hij geldt als meester in het zogeheten ‘value’-beleggen: hij selecteert bedrijven met een sterke competitieve positie, een stabiele kasstroom en een sterke balans, die relatief goedkoop zijn op de beurs. Zo heeft hij via zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway grote belangen in bedrijven als Apple, Bank of America, Chevron, Coca Cola en Kraft-Heinz. Zijn imperium heeft hij in de afgelopen decennia opgebouwd door zeer consequent en gedisciplineerd te beleggen. Dat betekent kijken naar de cijfers en feiten en je niet laten leiden door emoties of events die ieder jaar wel de revue passeren en je vaak net aanzetten tot de verkeerde beslissingen.

Don’t watch the market closely

Een van de belangrijkste lessen die we uit het succes van Buffett kunnen trekken is het beste verwoord in zijn uitspraak ‘don’t watch the market closely’. Dit lijkt misschien in tegenspraak met wat u zou verwachten, maar niets is minder waar. Het orakel van Omaha voegt hieraan toe dat beleggers die kwalitatief goede bedrijven kopen tegen een aantrekkelijke prijs op lange termijn zeer goede resultaten zullen behalen. Of zoals Buffett het zegt: ‘If they’re trying to buy and sell stocks, they’re not going to have very good results. The money is made in investing in good companies for long periods of time. That’s what people should do with stocks.’

Simpel is niet eenvoudig

Naar het voorbeeld van Warren Buffett selecteren wij met ons eigen team van zeer ervaren analisten bedrijven met een stabiele kasstroom, een sterke balans een goede competitieve positie die wij voor langere tijd in portefeuille houden. Dat klinkt misschien simpel maar is niet eenvoudig en vergt een gedisciplineerd beleggingsproces en een diepgaande kennis van de bedrijven waarin we beleggen.

 

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.