Succesvolle strategie beschermt vermogens tegen inflatie

21.12.2022

De torenhoge inflatie is voor veel beleggers een bron van onrust en onzekerheid. Of die gevoelens op zijn plaats zijn, hangt voor een groot deel af van de investeringsbeslissingen die zijn genomen in het verleden. Bij vermogensbeheerder CapitalatWork werd gekozen voor een strategie die vermogens moest beschermen tegen eventuele hoge inflatie, nog voordat die een feit was. Het resultaat is precies zoals gehoopt en dat brengt rust. “Het is een zeer doordachte en om die reden een goede beslissing geweest.” 

Toen de coronacrisis twee jaar terug de economie tot stilstand leek te brengen, werd schade verwacht die vrijwel niet te overzien zou zijn. Dat is voorkomen door snel ingrijpen van overheden en centrale banken. Het vertrouwen in financiële markten kwam snel terug. Bij CapitalatWork is toen besloten een investeringsstrategie uit te tekenen, waarin de mogelijkheid van oplopende inflatie een belangrijke rol speelde.

“Je kon op dat moment best incalculeren dat de inflatie zou gaan stijgen”, vertelt Steven Faber, managing director van CapitalatWork Nederland. “We hebben dus bewust de keuze gemaakt voor een strategie die de vermogens daartegen beschermt.”

De gekozen strategie behelst een ‘goede combinatie’ van het kopen van aandelen in bedrijven met sterke balansen en pricing power en daarnaast investeren in inflatiegelinkte obligaties. Dat zijn obligaties die door middel van de coupons en de hoofdsom zijn gekoppeld aan de inflatieindex. Doordat hoofdsom en coupons worden verhoogd als de inflatie stijgt, bieden inflatiegelinkte obligaties een betrouwbare vorm van bescherming tegen die inflatie.

“Het is een goede en heel doordachte beslissing geweest om hierop in te zetten”, vertelt general manager Maarten Rooijakkers. “De keuzes die we toen maakten, hebben de schade voor de vermogens die we beheren echt enorm beperkt. Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk en zorgt voor rust en vertrouwen bij onze klanten.”

De strategie die werd gekozen om vermogens te beschermen tegen inflatie, past precies in de visie die CapitalatWork in zekere zin altijd al had. Rooijakkers: “We doen wat goed is voor onze klanten, in plaats van simpel uitvoeren wat ze vragen. We willen absoluut in het belang van de klant handelen en dat doen we door ervoor te zorgen dat vermogen geen last voor ze wordt, maar eerder een bron van rust. Wij zijn geen asset gatherers, maar echte asset managers, met de nadruk op managers. We hebben in 1990, toen we zijn opgericht, bewust gekozen voor ‘peace of mind’ bij onze klanten als doelstelling. Als we dat doel willen bereiken, wetende dat ook wij geen glazen bol hebben, moeten wij voor onze klanten enkel beleggen in categorieën waar we zelf ontzettend goed ons huiswerk over kunnen maken. Dan kom je uit bij beursgenoteerde aandelen, beursgenoteerde obligaties en cash.”

In die categorieën wordt vervolgens goed gekeken naar bedrijven die voldoen aan de criteria die CapitalatWork heeft opgesteld. Faber: “Wij analyseren interessante beursgenoteerde ondernemingen heel grondig, daar zijn circa 10 mensen op de researchafdeling bij ons elke dag mee bezig. De analyse is gericht op het in kaart brengen of een onderneming voldoet aan 3 criteria: Het bedrijf moet een stabiele kasstroom genereren, een gezonde balanspositie hebben en er moet sprake zijn van een onderwaardering, waardoor het potentie heeft. Voldoet de onderneming aan deze 3 vereisten? Dan maken we daar een portefeuille van en bieden we die onze klanten aan.”

“Je wordt geen klant bij ons om heel snel rijk te worden”, aldus Rooijakkers. “Je komt wel naar ons om ervoor te zorgen dat je vermogen inflatiebestendig in stand wordt gehouden. Dat is de basis. Het is vooral het managen van risico’s.”

“Over het algemeen gaan klanten gaan echt nooit bij ons weg omdat ze ontevreden zijn”, vult Faber aan. “Wij analyseren onze eigen groei en dan blijkt telkens dat die vooral voortkomt uit bestaande klanten, die ons steeds meer vermogen geven, en nieuwe introducties verzorgen. Het zijn over het algemeen ondernemers of mensen die net gestopt zijn met hun bedrijf. Ik denk dat het logisch is dat juist dit onze klanten zijn, want de manier waarop wij de analyses maken, is precies ook hoe een ondernemer te werk gaat wanneer moet worden besloten om wel of niet een overname te doen. We maken het door onze werkwijze heel toegankelijk voor ze en ze snappen wat we doen. Het brengt rust in de portefeuille en het aantal transacties is heel erg laag.”

Doordat CapitalatWork tot in detail weet wat precies in de portefeuille zit, kan de klant worden geholpen weg te blijven van de waan van de dag, vertelt Faber. “Wij brengen het terug tot de essentie. Dat betekent dat je geld moet zitten in een goed bedrijf, dat zich kan aanpassen aan eventuele moeilijke omstandigheden die eraan zitten te komen. Als dat inflatie is, dan is het een bedrijf dat de prijzen aan kan passen zonder zelf te bloeden.”

Rooijakkers vergelijkt het met de relatie die een patiënt heeft met een arts. “Je wil dat diegene exact weet waar hij mee bezig is en over alle relevante informatie beschikt. Dat is ook wat mensen mogen verwachten van een partij waaraan ze hun vermogen toevertrouwen. Die willen exact weten, tot de laatste eurocent, wat er in die beleggingsportefeuille gebeurt. Het is daarom dat wij dat dus exact weten, inderdaad tot die laatste eurocent.”

“We zien in een oogopslag welke exposure de klantenportefeuilles hebben op bepaalde geopolitieke events”, vervolgt Rooijakkers. “Dat is zo extreem belangrijk voor een ondernemer, het gevoel hebben dat er controle en inzicht is. En wij hebben die investeringsexpertise zelf in huis, dankzij ons eigen researchapparaat. Het is daarom dat wij altijd met trots kunnen zeggen: We know what you own.”

 

Artikel gepubliceerd in Financieel Dagblad.

 

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.