Artificial Intelligence – hype of trend?

13.07.2023

Artificial Intelligence of AI, het lijkt alsof iedereen het erover heeft. Een jaar geleden was het nog relatief stil rondom dit onderwerp, maar sinds de doorbraak van ChatGPT eind 2022 duikt het onderwerp overal op. Op universiteiten en scholen, bij overheden en bedrijven en op de financiële markten en beurzen.

 

Hype of trend?

Gaat het om een hype of is het een trend? Gaat AI onze wereld de komende decennia veranderen, zoals de opkomst van het internet en de smartphone?

 

Creatief vermogen

Als u al eens een vraag aan ChatGPT heeft gesteld, dan weet u dat het een vorm is van ‘generatieve AI’. Het kan zaken creëren zoals teksten en beelden. Scholieren en studenten maken er al gretig gebruik van. De achterliggende modellen van AI-robots zijn getraind op een enorme schat aan de data. Generatieve AI gaat verder dan het ophalen van informatie en gegevens en heeft creatief vermogen. Daarin ligt het grote verschil met het internet. AI kan een revolutie teweegbrengen in de automatisering van menselijke denkkracht en in vrijwel alle sectoren productiviteitsverbeteringen brengen.

 

Blijf waakzaam

Omdat AI-modellen op data getraind zijn, bestaat het risico dat vooroordelen die in de data versleuteld zijn, worden uitvergroot. Denk aan vooroordelen met betrekking tot gender en huiskleur in beelden van een CEO, een arts of een medewerker van een fastfoodketen. En omdat AI-modellen steeds geavanceerder worden, zijn beelden die AI kan creëren in toenemende mate moeilijk te onderscheiden van echte foto’s. Dat maakt het lastig te beoordelen wat nu fictie of werkelijkheid is. Zo leidde eerder dit jaar een door AI gegenereerde foto van een ontploffing in het Pentagon tot een kortstondige schok op de financiële markten. Veel vragen rondom AI zijn nog onbeantwoord, zoals wie draagt de verantwoordelijkheid voor wat echt of fake is? Zijn het de dataproviders of de model trainers? Of zijn het degenen die AI gebruiken?

 

AI als automatische piloot

We kunnen AI zeker niet afdoen als een hype. De prikkels om productiviteitsverbeteringen door te voeren zijn groot, zeker nu we een gebrek aan arbeidskrachten hebben. Laten we AI omarmen en gebruiken als een automatische piloot. Tegelijk moeten we als mens waakzaam blijven en het stuur in eigen handen houden.

 

Maurits Berendschot

Directeur Vermogensbeheer

CapitalatWork Nederland

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.