Dynamiek, daar houden wij van

15.05.2024

Een nieuw kantoor, dezelfde waarden. Dit voorjaar streek CapitalatWork neer in Eindhoven, de stad waar ‘het’ gebeurt. Tijd dus voor een gesprek en een kennismaking met de nieuwe regiodirecteur Richard van den Berg.

Een kleine zestig kilometer van de thuisbasis in Breda heeft CapitalatWork een tweede kantoor betrokken. ‘We hebben het momentum gevolgd’, zegt Richard van den Berg, sinds kort Directeur Regio Eindhoven bij de vermogensbeheerder. Feitelijk komt het erop neer dat managing director Steven Faber al langere tijd een vestiging in Eindhoven wilde openen. ‘Hier gebeurt het. Er
is veel bedrijvigheid en ondernemerschap’, weet Richard. ‘Hier is het hightech hart van Nederland. Er wordt veel geïnvesteerd. Mensen hebben lef en helpen elkaar verder. Er is kortom veel dynamiek.’ ‘En dynamiek, daar houden wij van’, vat Steven de keuze voor Eindhoven mee samen. Begin dit jaar was het moment daar. Steven werd vanuit zijn netwerk attent gemaakt op de
locatie en besloot dat dit hét moment was om hier voet aan de grond te krijgen.

Atypisch

Steven hoort al vijftien jaar ‘bij de club’. Richard brengt met zijn 33 jaar een fijne dynamiek met zich mee en heeft een atypische achtergrond. Richard: ‘Ik kom uit de sociale sector. Ik schreef adviesrapporten voor het openbaar ministerie over verdachten van misdrijven en de kans op herhaling. Op een zeker moment wilde ik iets anders. Wat mij drijft, is waarde toevoegen vanuit
de relatie met mensen. Ik had helder wat ik wilde, maar niet wáár ik dat wilde. Ik ben vervolgens ruim tien jaar geleden gestart bij ING en heb in die jaren binnen personal en private banking een paar mooie stappen gemaakt. In 2022 sprak ik met Steven. We hadden een mooi gesprek, waarin we het niet hebben gehad over de beurs, geld of vastgoed. Het ging vooral over: hoe zit je in elkaar als mens? En hoe kijk je naar de wereld? Het klikte heel goed. Gedurende het traject gebeurde er opeens iets heftigs in mijn privéleven. Onze zoon Rutger werd drie maanden te vroeg geboren. Dat bracht uiteraard een hoop hectiek met zich mee, maar – met al die tijd die we in het ziekenhuis doorbrachten – hadden we ook tijd om te reflecteren. Ik dacht na over: Waar word ikzelf gelukkig van? Dat juist in die hectiek een mogelijke overstap naar CapitalatWork goed bleef voelen, was voor mij het antwoord. Toen heb ik Steven gebeld.’

Friese nuchterheid

‘Op het eerste gezicht lijkt het misschien of mijn achtergrond in de sociale sector niets van doen heeft met mijn carrière in de financiële sector, maar de overlap is enorm groot’, weet Richard. ‘Niemand belegt louter om te beleggen. Het is geen doel op zich. Je wil vermogen nalaten voor volgende generaties of je wilt impact maken met je vermogen. Dat gaat allemaal over: wat drijft je? Daar zit onze toegevoegde waarde. Hij vervolgt: ‘CapitalatWork is een club die bij zichzelf blijft. Dat past bij mij. Ik ben opgegroeid met Friese nuchterheid en laat me niet gek maken. Dat is precies
de visie van CapitalatWork. Wij focussen op de lange termijn en reageren niet op elke hype die voorbijkomt. Wij kunnen precies uitleggen waarom we voor bepaalde bedrijven kiezen. En we kunnen laten zien hoe we die bedrijven analyseren. Alles is extreem transparant.’ Steven: ‘CapitalatWork wil rust brengen. Als je veel geld hebt, dan kan dat een bron van onrust worden. Vermogen biedt namelijk niet alleen mogelijkheden om leuke dingen te doen, je voelt ook al gauw dat je er iets ‘goeds’ mee moet doen. Dan dringt de vraag zich op: Doe ik met mijn vermogen wat ik zou moeten doen? En: Hoe beleg ik het precies? Draag ik het op de juiste manier over aan mijn kinderen? En op het juiste moment?’

Verachtvoudigd

‘We kunnen ook goed uitleggen waarom we bepaalde aandelen níet kopen’, vult Richard aan. ‘Klanten vragen wel eens waarom we bepaalde aandelen niet in onze portefeuille hebben. ‘Je hebt rendement gemist’, zeggen ze dan.’ Steven: ‘Dan zeggen wij: Dat klopt, maar we hebben ook heel veel risico niet gelopen. Dat vinden wij namelijk ook belangrijk. Dat zal niet iedereen aanspreken. Er zijn mensen die onze methodiek saai vinden. Dat mag, maar voor een belegger is saai niet per se slecht, zolang je maar rendement maakt. Ons aandelenfonds bestaat dit jaar 25 jaar en over die
periode hebben we een meer dan bovengemiddeld rendement per jaar behaald. De koers is sinds de start verachtvoudigd.’ Richard: ‘De markt deed het minder goed over die periode. Het is fijn als je goede gesprekken voert, maar onze klant wil natuurlijk ook geld verdienen.’ Niet voor niets won CapitalatWork dit jaar opnieuw een Lipperaward voor beste aandelen-obligatiebelegger als klein bedrijf. Net zoals vorig jaar, dat is vrij uniek.

Adequaat netjes

Steven brengt het gesprek terug naar de nieuwe vestiging. ‘Als je lokaal niet aanwezig bent, dan doe je niet mee. Wij willen meedoen en daarom zitten we nu ook hier.’ Het interieur van het nieuwe kantoor is sober, maar sfeervol. Richard: ‘Kroonluchters en hoogpolig tapijt, daar geven we ons geld niet aan uit. We blijven een nuchtere club.’ Steven, met een knipoog: ‘Ik zou het liever ‘adequaat netjes’ noemen.’

 

Artikel gepubliceerd in Regio Business

 

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.