Regeren is vooruitzien

26.09.2023

Regeren is vooruitzien ofwel ‘een goed beleid beperkt zich niet tot het heden, maar strekt zich uit naar de toekomst.’ Een betere omschrijving van ons dagelijks werk als actieve vermogensbeheerder kan ik eigenlijk niet bedenken.

Beurs loopt vooruit

Beurzen lopen vooruit op toekomstige ontwikkelingen en weerspiegelen wat beleggers verwachten. Naast het selecteren van kwalitatief goede bedrijven tegen een aantrekkelijke prijs, is de essentie van vermogensbeheer vooruitzien op basis van een heldere visie. Denk aan een visie op inflatie, rente, winstontwikkeling van bedrijven, economische groei etc.

Anticiperen

Laat ik u een voorbeeld geven. Om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden hadden centrale banken en overheden begin 2020 enorme steunpakketten in het leven geroepen. Omdat hierdoor de wereldwijde geldhoeveelheid flink zou toenemen, hadden wij de sterke overtuiging dat dit vroeg of laat tot inflatie moest gaan leiden. Op basis van deze visie hebben wij toen een groot deel van onze obligatieportefeuille belegd in inflatiegelinkte obligaties. Daarnaast hebben wij onze focus gelegd op aandelen van bedrijven met pricing power, die inflatie kunnen doorberekenen aan de klant.

Geduld

Een visie is feitelijk je beleggingskompas: het geeft richting en zorgt ervoor dat je niet met alle winden meewaait. Dat vergt vastberadenheid en soms veel geduld. Aanvankelijk bleef inflatie namelijk tot het voorjaar van 2021 uit. Maar toen de meeste coronamaatregelen werden losgelaten en de economieën heropenden liep de inflatie fors op. Als klap op de vuurpijl kwam daar in februari 2022 de oorlog in Oekraïne nog eens bovenop. Dat heeft de inflatie verder aangewakkerd en de prijzen van voeding en energie flink doen stijgen.

Inflatiebestendig

Inmiddels zien we dat de inflatie vrijwel alle sectoren heeft geraakt. De consument voelt dat in zijn portemonnee en wil gecompenseerd worden met loonstijgingen. Voor je het weet ben je in de welbekende loon-prijsspiraal beland. Daarom voelen wij ons comfortabel bij ons eerdere besluit om de portefeuilles van onze klanten inflatiebestendig te maken. Wie een heldere visie heeft laat zich niet leiden door dagelijkse koersschommelingen maar kijkt vooruit. Ofwel zoals Warren Buffett zegt: ‘Don’t watch the market too closely.’

 

Artikel gepubliceerd in Regio Business

Leestips

Bekijk hier alle berichten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over ons financieel en fiscaal nieuws.

Close

Schrijf u in

Vul uw emailadres in om up-to-date te blijven.
  • U ontvangt onze nieuwsbrief 1 maal per kwartaal.
    Wij gaan uiteraard voorzichtig om met uw gegevens. In onze Privacy Charter kan u nalezen waarvoor wij uw gegevens kunnen gebruiken.